NIVP. Nederlands Instituut Voor Persoonlijkheidsonderzoek

Ton Bussche, Manager Material Flow Operations bij Sony te Badhoevedorp:

"Het IPP is de eerste onderzoeksmethode die echt hout snijdt!"

"Human capital is de grootste schat binnen organisaties. Als je de tijd neemt om hierin te investeren, haal je er ontzettend veel uit. Het IPP is daarbij de eerste test die ik tegenkom die echt hout snijdt. Ik werk er al meer dan tien jaar mee. Soms zie ik wel eens rapporten van andere organisaties. Daarin staat dan dat een medewerker perfectionistisch en doelgericht is. Dat zijn algemeenheden waar ik weinig mee kan. Het onderscheidende van het IPP is dat er niet alleen gekeken wordt naar gedrag in standaardsituaties, maar ook in afwijkende situaties. En dan kan zomaar blijken dat die medewerker alleen maar perfectionistisch is in ideale omstandigheden, maar faalt in een stresssituatie."

"Bij Sony zet ik het IPP daarom regelmatig in bij carrièreplanning of bij het aannemen van externe sollicitanten. Het grote voordeel is dat je een objectief instrument in handen hebt. Als ik er van overtuigd ben dat een medewerker niet geschikt is voor een bepaalde functie, dan wil ik daar objectief bewijs voor leveren. Want als het oordeel alleen op mijn mening gebaseerd is, kan hij denken dat het persoonlijk is. Dankzij het IPP krijg ik 'objectieve feiten' in handen, en ziet de medewerker zelf wat zijn competenties en aandachtspunten zijn. Jonge, onervaren managers zullen daarnaast ook zien dat het IPP kanten van een sollicitant naar boven haalt die hij zelf nog niet had opgemerkt. Het IPP sluit dus ook risico's uit."

"Ten slotte gebruiken we het IPP, met zeer veel succes, in probleemsituaties. Ik heb eens een goede medewerker gehad die na verloop van tijd niet meer functioneerde. Dankzij de vakkundige analyse van zijn IPP door het NIVP, bleek dat hij een burnout had. Die man heeft toen een personal coachingstraject doorlopen, en is er stukje voor stukje weer bovenop gekomen. Als ik nu naar die man kijk, dan zie ik weer die goede medewerker van vroeger! Bij veel managers in Nederland is er onvoldoende kennis van deze materie en dat is jammer. Soms zie ik dat iemand ontslagen wordt, en dan vraag ik me af: was die kerel nou zo ongeschikt? Waarschijnlijk niet. Hij zat gewoon niet op de goede plek. En dit soort misstanden kun je dus voorkomen door het IPP als instrument in te zetten!"

Klik op een van onderstaande namen om naar de bewuste tekst te gaan.